BBS Architects Engineers

Iowa Army National Guard

Dodge House Renovations
Dodge House Renovations
Dodge House Renovations

Project Area: 3,485 SF
Construction Cost: $394,000
Completed: 2017

The Historic Dodge House was constructed in 1942 as the Officer’s Dining Hall and Assembly Building for the Iowa Army National Guard (IAARNG) at Camp Dodge. The building sits prominently on the top of a hill overlooking the heart of Camp Dodge and includes a lounge, main dining hall, kitchen, and restrooms.

BBSAE’s design process for the renovation of the Dodge House was focused on preserving the overall character of the building inside and out while improving the functionality of the spaces and preparing the building’s spaces and infrastructure to be adaptable to the current and future operational needs of the IAARNG. Historic features were repaired and restored where possible, and new features and materials were designed to complement the building’s character. Major upgrades to the building’s mechanical and electrical systems also allow the IAARNG to utilize the Dodge House for training, meetings, and special events.

Proposed future improvements to the Dodge House include the addition of a large patio and outdoor kitchen. With sweeping views over the rest of Camp Dodge, the patio will serve as an extension of the main dining hall and provide additional opportunities for entertaining and gathering.

Corporate Headquarters Renovation
LeBaron Hall Replacement Study
Coover Hall Infrastructure Study
Camp Dodge Pool Campus Improvements
Kemin Food Sciences Lab Renovation
Catholic Pastoral Center Rehabilitation
Iowa Events Center
Minnesota Farm Bureau Center
New Office
Arizona Farm Bureau Center
Hospital Emergency Room Renovation & Expansion
Camp Dodge Urban Assault Course
ETRC Hoover Hall
Biological Sciences Facility
219 Eighth Street
ETRC Howe Hall
Chemistry Building Addition & Renovation
Hub Tower Conference Center
Utah Farm Bureau Center
Office Renovation
Geoffroy Residence Hall
Levitt Center for University Advancement
Home Office Building with Expansion
Parking Garage
VRAC C6 and Office Suite
Wyoming Farm Bureau Center
Corporate Headquarters
Covered Walkway
Reid “E” Research Facility
Corporate Highrise
Terminal
Executive Suites Renovation
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Hub Tower Office Tenant Improvement
New Facility
Beardshear Hall Remodeling
Extension 4-H Youth Building
MacKay Hall Auditorium Renovation
College of Human Sciences
© 2019 BBS Architects | engineers, All rights reserved.