BBS Architects Engineers

Iowa State University

ETRC Hoover Hall
ETRC Hoover Hall
ETRC Hoover Hall
ETRC Hoover Hall
ETRC Hoover Hall

Completion Date: October 2003
Project Data: 80,000 GSF
Construction Cost: $15.1 million

Client Need:
The Engineering Teaching and Research Complex (ETRC), located on the Iowa State University Campus, was planned to bring together two major entities of the University: the College of Engineering and the Institute for Physical Research and Technology (IPRT) in a way that would advance engineering education, applied research, and outreach capabilities. The stated goal of the university was to have a complex possessing a timeless character, devoid of any particular architectural style. Hoover Hall was envisioned to sit comfortably in its surrounding architectural context while enhancing the already established and distinctive identity of ETRC.

BBS Approach:
Brooks Borg Skiles and Ellerbe Beckett collaborated on the design of the Complex.

Project Results:

  • Howe Hall, the first of two buildings for ETRC, was completed in 2000.
  • The second building, Hoover Hall, completed in 2003, was envisioned to house a diverse and interactive group of functions ranging from research and teaching labs to specialized classrooms.
  • Hoover Hall occupies the southern edge of the site framing the existing historic Marston Water Tower located on the northeast corner of the site.
IADA Office Renovation
Food Sciences Building - Room 2379 Renovation
MacKay Hall Auditorium Renovation
Terminal
New Office
ETRC Howe Hall
Corporate Highrise
Kemin Food Sciences Lab Renovation
Goodnow Hall Restoration & Renovation
Dodge House Renovations
Corporate Headquarters
Biological Sciences Facility
219 Eighth Street
Camp Dodge Pool Campus Improvements
Reid “E” Research Facility
Beardshear Hall Remodeling
Iowa City Federal Building - VHA Renovations
Home Office Building with Expansion
Corporate Headquarters
Levitt Center for University Advancement
Hub Tower Conference Center
Hospital Emergency Room Renovation & Expansion
VRAC C6 and Office Suite
Chemistry Building Addition & Renovation
Covered Walkway
Extension 4-H Youth Building
Executive Suites Renovation
Office Renovation
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Corporate Headquarters Renovation
© 2020 BBS Architects | engineers, All rights reserved.