BBS Architects Engineers

University of Northern Iowa

Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Sabin Hall Renovation – LEED Gold
Sabin Hall Renovation – LEED Gold

Project Data: 55,700 SF
Construction Cost: $9,119,372
Construction Completed: December 2010

Sabin Hall, constructed in 1912, is a major classroom facility that houses the College of Social and Behavioral Sciences (CSBS) office of the Dean and offices for multiple University departments. The building is in the center of a series of three designed by our predecessor firm.

A light well admitted daylight and fresh air into the building. It also reduced the necessity for electric lighting—until the advent of new mechanical systems and increased need for space resulted in the infill of all but the top level in the 1960s. The discovery of the daylighting feature of the original design was the genesis for many of the design decisions that followed. In addition to symbolism associated with light and education, the reintroduction of a light shaft/court provided functional opportunities to improve daylighting, access, and wayfinding in the building's overall organization.

Design objectives included placing new ground level entrances at high traffic locations, locating teaching spaces on Ground and First Levels to facilitate student access and circulation, resizing classrooms to meet current and anticipated class sizes, and achieving Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) certification.

Corridor systems are maintained in their historic locations to retain load bearing walls and to reuse air distribution shafts within the walls. Where possible, existing materials are salvaged, reused or recycled. Conversion of site paving to planting areas reduces storm water discharge and improves campus aesthetics. Large windows on all sides of the building maximize daylighting and reduce dependence on electric lighting. Related design strategies include zoned light switching and occupancy sensors. New electrical and mechanical systems have been designed to exceed building and energy codes. A dedicated ventilation system in addition to exceeding code requirements, improves indoor air quality.

As the design development of the light court was underway, the idea of “integrated art” or art as a part of the building's design became evident in the layout of the light court. The design team advocated for a terrazzo art piece on the floor of the light court that would be project specific with a special focus on issues of light and sustainability. Artist Lynn Basa was commissioned by the University.

Wyoming Farm Bureau Center
VRAC C6 and Office Suite
Hub Tower Elevator Modernization
College of Human Sciences
Camp Dodge Pool Campus Improvements
Beardshear Hall Remodeling
Lied Recreation Center - New Heating Water Plant
Memorial Union Food Court
Terminal
New Office
Science Center - New Facility
Home Office Building with Expansion
Lance and Ellie's Sandwich Shop
LeBaron Hall Replacement Study
Reid “E” Research Facility
Levitt Center for University Advancement
Biological Sciences Facility
Hub Tower Conference Center
Iowa City Federal Building - VHA Renovations
ETRC Howe Hall
Iowa Events Center
DSM Airport Energy Effiency Improvements
Minnesota Farm Bureau Center
Arizona Farm Bureau Center
Coover Hall Infrastructure Study
Union Drive Community Center Renovations
Catholic Pastoral Center Rehabilitation
ABC - Office Build-Out
219 Eighth Street
Kemin Food Sciences Lab Renovation
Geoffroy Residence Hall
Ames Lab Metals Development Air Handling Unit Replacement
Parking Garage
ETRC Hoover Hall
Utah Farm Bureau Center
MacKay Hall Auditorium Renovation
Covered Walkway
Corporate Highrise
IADA Office Renovation
Food Sciences Building - Room 2379 Renovation
Extension 4-H Youth Building
Corporate Headquarters Renovation
Hub Tower Office Tenant Improvement
Hospital Emergency Room Renovation & Expansion
Office Renovation
Executive Suites Renovation
Dodge House Renovations
© 2023 BBS Architects | engineers, All rights reserved.